Şu an sisteme bağlı değilsiniz!
İsterseniz sisteme girebilir yada kayıt olabilirsiniz?

Bugün: 19 Mart 2024, Salı
Günün en yeni başlıklar ve projeleri

 
Google
 

Taşıtlarda ilk hareket elektrikli marş düzeneği yerine basınçlı hava

Taşıtlarda ilk hareket elektrikli marş düzeneği yerine basınçlı hava:
Sıkıştırılmış havanın bir enerji-güç kaynağı olduğu bilinen bir şeydir; sıkıştırılmış havadan yararlanılarak taşıtların ilk hareket kısmında akümülatör devre dışı kalacak, marş dinamosu yerine taşıtların marş düzeneğinde basınçlı hava motoru kullanılacaktır. Bunun için havanın çok küçük (2,5 litrelik kola şişesi kadar) bir hava tankına motordan alınan hareketle mikro bir (pompa) kompresör yardımıyla otomatik olarak hava basılacak ve belirli bir basınçtan sonra kompresör (pompa) devreden çıkacak ve motora gereksiz yük vermeyecek, pompa da yıpranmamış şekilde yapılmış ve takılmış olacaktır.

Stop ta olan motoru çalıştırmak için kontak anahtarı çevrildiğinde valf bobinin basınçlı havayı açmasıyla; havayla çalışan lokma anahtarı gibi hava motoru vb. sistem marş dinamosunun işlevini aynı yer vb. yerde volanı aynı güçte ve devirde çevirerek motora ilk hareketi vererek çalıştıracaktır.

Marş için taşıtta marş dinamosu olamayacağından, akümülatörün görevi aydınlatma ve diğer elektrik devreleri için kullanılmış olacak ve akümülatörün yıpranmayıp, ömrü, boşalma süresi uzamış olacaktır. Akümülatör yerine 12 voltluk kuru batarya da takılabilir.
Hava motorumuz marş dinamosu gibi fazla marşa basınca yanması ve arıza yapması sorunu yaşatmayacaktır.

Tankta hava tükendiğinde ise; tekerlere hava basılan hava pompalarıyla doldurulabileceği gibi, azar-azar tekerleklerden de hava takviyesi yapılarak yolda kalma sorunları yaşanmamış olacaktır veya taşıt içinde ayakaltına gaz-fren pedalı gibi ya da elle hareket ettirilecek hava pompası takılacaktır. Örneğin bisiklet pompası vb.

Hava deposunda havadan rutubet alıp yoğunlaşma olacağından, otomatik veya elle kumanda ederek ara sıra su boşaltılarak hava deposunun hacmi küçülmesi önlenecektir. Duruma göre bu otomatik şamandıra sistemi ile de sağlanabilir.

Bu sistem taşıtlara uygulandığında taşıtların ilk hareket verilerek çalıştırılmasında akümülatör boşaldığında veya fazla marşa basıldığında marş dinamosunun arıza yapması (kolektör lehimlerinin erimesi) gibi, elektrikçi çağırma, takviye akü, iterek veya çekerek taşıtları çalıştırma durumunda uğraş vermeye gerek kalmamış olarak kimseden yardım talep etmeden taşıtlar çalıştırılmış olacaktır.
İrfan GENÇER mucitirfan@hotmail.com 05055876679






Yazan: mucitirfan
Tarih: 2007-12-06